Miejsce na Twoją reklamę

Wymarzanie zbóż

Wymarzanie zbóż występuje gdy zboża nie są pokryte pokrywą śnieżną i gdy następuje dłuższe i nagłe obniżenie temperatury. Jest to nieinfekcyjna choroba zbóż. Stopień wymarzania zbóż zależy od ich jesiennego zahartowania (stan fizjologiczny, który zależy od ilości nagromadzonych cukrów i stopnia uwodnienia komórek) i przedwiosennego rozhartowania.  Zboża są dobrze zahartowane gdy jesienią przez okres od 3 do 4 tygodni utrzymuje się słoneczna pogoda i temperatury są dodatnie, ale bliskie zeru. Następnie po tym czasie korzystne jest nieznaczne obniżenie temperatury poniżej 0°C.

Objawy:

Główne objawy to zżółknięte, brunatne i skręcone liście zbóż. Chore rośliny łatwo wyciągnąć z ziemi. Obumarłe rośliny stopniowo zasychają i na polu powstają puste miejsca. Gdy pod wpływem niskich temperatur nie ulega uszkodzeniu węzeł krzewienia rośliny to w czasie okresu wegetacji następuje regeneracja innych zniszczonych części roślin. Rośliny są osłabione i opóźnione w rozwoju. Temperatury, które powodują uszkodzenie węzła krzewienia to dla jęczmienia ozimego około -12°C, dla pszenicy ozimej -15°C, a dla żyta -18°C.

Przyczyną choroby jest długo utrzymująca się zimą niska temperatura.

Zapobieganie:

Ochrona polega na:

- uprawianiu odmian o wyższej odporności na przemarznięcie

- unikaniu przenawożenia azotem

- stosowaniu pełnego i wymaganego nawożenia fosforem i potasem.

Miejsce na reklamę B

Miejsce na reklamę B