Miejsce na Twoją reklamę

Rdzawa plamistość miąższu bulw ziemniaka

Rdzawa plamistość miąższu bulw ziemniaka

Rdzawa plamistość miąższu bulw ziemniaka występuje w wielu rejonach uprawy ziemniaka i przyczynia się do obniżenia jakości plonu. Chore bulwy nie nadają się ani do konsumpcji, ani do produkcji krochmalu. Jeżeli bulwy są słabo porażone oraz gdy nie są to zmiany towarzyszące niektórym chorobom wirusowym (czopowatość bulw ziemniaka, liściozwój ziemniaka) to można je użyć do sadzenia.

Objawy:

Na przekroju bulwy występują jasne lub ciemnobrunatne, nieregularne kształty. Zazwyczaj pojawiają się one w wewnętrznej części bulwy otoczonej pierścieniem wiązek naczyniowych. Rdzawe części miąższu są twarde po ugotowaniu.

Przyczyną choroby przypuszczalnie są różne czynniki powodujące zaburzenia w gospodarce wodnej roślin ziemniaka. Wskazuje na to fakt, iż choroba występuje częściej w latach suchych niż mokrych.

Zapobieganie:

Ochrona polega na:

- uprawianiu odmian o małej skłonności do rdzawej plamistości miąższu

- zapewnieniu roślinom dobrych warunków wzrostu.

Miejsce na reklamę B

Miejsce na reklamę B