Miejsce na Twoją reklamę

Rdest powojowy

Rdest powojowy

Rdest powojowy (Fallopia convolvulus (L.) A. Löve)

Gatunek rośliny należący do rodziny rdestowatych. W Polsce pospolity. Roślina jednoroczna, jara. Rośnie na siedliskach ruderalnych, polach uprawnych, w zaroślach, na śmietniskach i ugorach. Dobrze znosi suszę. Występuje na wszystkich glebach, ale preferuje gleby piaszczyste, piaszczysto-gliniaste, lekkie, średnio ciężkie, toleruje odczyn kwaśny. Jest chwastem segetalnym. Najczęściej zachwaszcza zboża (głównie jare), uprawy okopowe, strączkowe,, len, grykę, warzywa.  Osiąga wysokość od 20 do 100 cm. Łodyga jest kanciasto żebrowana, wijąca się, szorstka w dotyku, krótka owłosiona, cienka, rozgałęziająca się. Liście są pojedyncze, skrętoległe, całobrzegie, osadzone na krótkich ogonkach, jajowatotrójkątne lub sercowatostrzałkowate, na szczycie ostro zakończone. Kwiaty są niepozorne, zielone, zebrane w luźne kłosy, wyrastające w kątach liści. Okwiat pięciokrotny, białozielony, ogruczolony. Owoc to trójkanciasty, czarny lub czarnobrunatny, matowy, zaostrzony na jednym końcu orzeszek. Nasiona są podługowate i potrafią wykiełkować nawet z głębokości ok. 12 cm. Korzenie są żółtobrunatne, palowe, cienkie, rozgałęzione, głębokie, z licznymi korzeniami bocznymi. Rdest powojowy kwitnie od VII do IX.

Cechy charakterystyczne:

- w fazie bezkwiatowej często mylony z powojem polnym; łodyga rdestu skręca się w prawo, a powoju w lewo; wierzchołki liści ma zawinięte do dołu, rynienkowate (powoju są proste); rdest nie ma soku mlecznego

Ciekawostki:

- inne nazwy: wilec (tak jak powój polny)

- zawiera: flawonoidy, olejek eteryczny i saponinę

- nasiona są pokarmem  dla ptactwa domowego i bydła; po zmieleniu na mąkę są używane jako domieszka do pasz

- ziele zmielone w zielonym stanie powoduje zatrucie u koni

- komponent do farbowania tkanin.

Miejsce na reklamę B

Chwasty

Miejsce na reklamę B