Miejsce na Twoją reklamę

Pięciornik gęsi

Pięciornik gęsi

Pięciornik gęsi (Potentilla anserina L.)

Gatunek rośliny należący do rodziny różowatych. W Polsce pospolity. Bylina kłączowa. Rośnie na łąkach, pastwiskach, przydrożach, nad brzegami stawów i rowów, oraz na polach uprawnych. Preferuje gleby wilgotne, zarówno lekkie jak i ciężkie. Najczęściej zachwaszcza brzegi pól uprawnych oraz lucernę i koniczynę. Osiąga wysokość od 15 do 60 cm. Kłącze jest krótkie, mięsiste i okryte resztkami przylistków. Łodyga jest podnosząca lub pełzająca. Liście odziomkowe zebrane są w rozety, z długimi,  pełzającymi, ukorzeniającymi się w węzłach, nadziemnymi rozłogami. Liście są nieparzystopierzastodzielne, osiągają długość do 20 cm, złożone z 6-12 par, od spodu jedwabiście i srebrzysto owłosione, podługowate, brzegiem wyraźnie piłkowane. Są ułożone parami – raz mniejsze, raz większe. Kwiaty są pojedyncze, średnicy ok. 2 cm, długoszypułkowe, pięciopłatkowe, złocistożółte. Działki kielicha są  wcinane, a płatki korony 2 razy dłuższe od działek. Pod kielichem występuje jeszcze kieliszek złożony z 5 mniejszych listków. W środku kwiatu są liczne słupki i pręciki na wypukłym dnie kwiatowym. Owoc to jajowata lub nerkowata, czerwonobrunatna, matowa i gładka niełupka. Korzenie są mocne, mięsiste, wrzecionowato zgrubiałe, silnie rozwinięte. Pięciornik gęsi jest owadopylny, kwitnie od V do VIII.

Cechy charakterystyczne:

- silnie rozwinięte rozłogi nadziemne, ukorzeniające się w węzłach

- liście ułożone parami – raz duże, raz małe; są srebrzysto owłosione

Ciekawostki:

- inne nazwy: pięciornik pospolity, pięćperset gęsi, srebrnik pospolity, gęsie ziele, gęsia trawa, gęsiówka, drabinki, dziewicze ziele, kurze ziele

- zawiera: alkohol berylowy, cholinę, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, śluzy, witaminę C, żywicę

- ma właściwości lecznicze – w medycynie ludowej stosowany jako środek ściągający i przeciwzapalny, a także rozkurczający na mięśnie gładkie. Stosowany przy biegunkach, chorobach jelit i dróg żółciowych charakteryzujących się stanami kurczowymi, w początkowym stadium kamicy żółciowej, zaburzeniach menstruacji, nieżycie żołądka i jelit. Dzięki zawartości substancji gorzkich poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Rzadko stosowany oddzielnie, stanowi składnik mieszanek ziołowych.

- roślina jadalna - surowe liście dodaje się do zup, kasz, można przygotować jak szpinak. Kłącze jest jadalne na surowo lub gotowane (w smaku podobne do pasternaku).

- roślina miododajna

- kosmetyka – dawniej stosowany do pielęgnacji cery

- dawniej używany w garbarstwie ze względu na dużą ilość garbników

- odporny za zadeptywanie

- jest przysmakiem gęsi

- kwiaty zamykają się podczas złej pogody. 

Miejsce na reklamę B

Chwasty

Miejsce na reklamę B