Miejsce na Twoją reklamę

Mączniak prawdziwy rzepaku

Mączniak prawdziwy

Mączniak prawdziwy roślin kapustnych

Choroba ta powodowana jest przez grzyba Erysiphe cruciferarum. Zwykle pojawia się pod koniec wegetacji na plantacjach roślin kapustnych oraz rzepaku (koniec kwitnienia i dojrzewania). W małym stopniu obniża plon nasion rzepaku.

Objawy:

Objawy pojawiają się na różnych nadziemnych częściach roślin, na liściach po obu ich stronach w postaci białego i mączystego nalotu. Początkowo nalot pojawia się w oddzielnych miejscach, a potem na całej powierzchni liści. Silnie porażone liście żółkną i w efekcie - stopniowo zamierają. Czasami w białym nalocie pojawiają się czarne punkty, będące owocnikami grzyba.  Objawy mogą występować również na łodygach i łuszczynach. Czasami zdarza się, że wszystkie rośliny na plantacji są pokryte mączystym nalotem.

Źródłem infekcji są resztki pożniwne i samosiewy. Biały nalot utworzony jest przez grzybnię i owalne zarodniki konidialne. Ciepła i wilgotna pogoda sprzyjają rozwojowi infekcji. Szkodliwość choroby zależy od terminu jej wystąpienia. Im wcześniej się pojawia tym jej szkodliwość jest większa. W okresie wegetacji patogen rozprzestrzenia się najczęściej przez zarodniki konidialne.

Zapobieganie:

Ochrona polega na:

- zaorywaniu resztek pozostałych po zbiorze porażonych roślin krzyżowych

- unikaniu sąsiedztwa form jarych i ozimych 

- unikaniu sąsiedztwa nasienników roślin krzyżowych

- opryskiwaniu roślin zalecanymi fungicydami kontaktowymi lub systemicznymi.

Miejsce na reklamę B

Miejsce na reklamę B