Miejsce na Twoją reklamę

Dymnica pospolita

Dymnica pospolita

Dymnica pospolita (Fumaria officinalis L.)

Gatunek rośliny należący do rodziny dymnicowatych. W Polsce pospolity. Roślina jednoroczna, jara lub ozima. Rośnie na wysypiskach, winnicach, polach, w ogrodach. Preferuje gleby gliniaste, wilgotne, próchnicze, dobrze przewietrzone, zasobne w azot i wapno. Najczęściej zachwaszcza rośliny okopowe, rzadziej zbożowe, strączkowe, len i ogrody. Osiąga wysokość od 10 do 50 cm. Łodyga jest silnie rozgałęziona, naga, wzniesiona lub podnosząca się, bruzdowata, gęsto ulistniona, czasem czerwono nabiegła, pokryta niebieskozielonym nalotem. Liście są szarozielone, ogonkowe, podwójnie lub potrójnie pierzastosieczne, końcowe listki równowąsko lancetowate. Kwiaty zebrane w grona są grzebieniaste, czerwone, różowe lub purpurowe, na szczycie ciemniejsze. Owoc to drobna, nerkowata lub kulista niełupka, zielona do żółtobrunatnej, z niewielkim wgnieceniem na wierzchołku. Korzenie są krótkie i wiązkowe. Dymnica pospolita jest zapylana przez pszczoły; kwitnie od V do IX.

Cechy charakterystyczne:

- po roztarciu ziela – przypomina zapach dymu spalanych liści lub drewna

- szarozielona barwa

- siewka bardzo podobna do siewek z rodziny baldaszkowatych np. marchwi

Ciekawostki:

- inne nazwy: dymnica lekarska, dymówka, kokorycz lekarska, kokorczyk lekarski, polna rutka, ptasia rutka

- ziele zawiera: liczne alkaloidy, żywice, flawonoidy, garbniki, gorycze, kwas fumarowy, sole mineralne, witaminę C, żywice, śluzy

- ma właściwości lecznicze – ma działanie : żółciopędne, moczopędne, rozkurczające mięśnie gładkie. W medycynie ludowej ma zastosowanie przy chorobach pęcherzyka żółciowego; odwary i herbatki stosuje się przeciw chorobom skórnym. Stosowana podczas niewydolności wątroby. Leczenie jej preparatami tylko pod kontrolą lekarza. Wyższe dawki mogą zaburzać pracę serca i wątroby oraz porażać mięśnie gładkie. Długotrwałe stosowanie wyciągów z ziela może być powodem uszkodzenia oczu i objawów jaskry.

-  roślina kosmetyczna - napar stosowany jest do mycia zanieczyszczonej skóry. W małych ilościach wykorzystywana do produkcji kosmetyków np. toników i logionów do pielęgnacji skóry twarzy

- ze względu na woskowy nalot jest trudniejsza do zwalczania herbicydami.

Miejsce na reklamę B

Chwasty

Miejsce na reklamę B